Hoe krijg ik de CO-vrij pas in mijn Vakpaspoort?

CO-vrij pas in het Vakpaspoort

CO-vrij pas voor vakbedrijven

Vakbedrijven met de juiste bedrijfskwalificaties krijgen in het Centraal Register Techniek automatisch een CO-vrij bewijs. Deze is ook zichtbaar op jouw bedrijfspagina in onze zoekfunctie 'Vind je vakbedrijf', onder 'Kwalificaties'. Opdrachtgevers (particulier of zakelijk) kunnen nu in hun zoekopdracht ook filteren op 'CO vrij'. Alleen vakbedrijven met het CO-vrij bewijs worden dan gevonden.

Werkrelatie via het Vakpaspoort

Voor vakmensen is het handig om een werkrelatie te hebben met hun werkgever. Zo kunnen zij zich met het Vakpaspoort identificeren én aantonen dat zij voor een bepaald bedrijf werken. Bovendien krijgen zij de CO-vrij pas in hun Vakpaspoort als zij een werkrelatie hebben met een vakbedrijf dat hiervoor de juiste bedrijfskwalificatie heeft. De werknemer initieert het leggen van de werkrelatie vanuit het Vakpaspoort, maar de werkgever moet deze bevestigen vanuit de webapplicatie 'Inloggen vakbedrijven'.

Werk je hier nog niet mee? Lees dan hoe dit werkt (met stappenplan), zodat je de werkrelaties met jouw werknemers kunt bevestigen.

Een bedrijf heeft recht op het 'CO-vrij' logo, als het minimaal één van de volgende registraties heeft:

Wettelijke certificering van cv-installateurs gaat in op 1 april 2023

Monteurs die werkzaamheden aan cv-ketels verrichten moeten hun vakbekwaamheid toetsen. Er is een online zelftoets waarmee monteurs -op vrijwillige basis- een eerste indicatie kunnen krijgen van hun vakbekwaamheid. Alle monteurs moeten zowel een theorie- als een praktijkexamen afleggen. Monteurs die niet voldoende vakbekwaam zijn, moeten zich laten bijscholen. Voor werkgevers die afdragen aan het scholingsfonds is subsidie van opleidingsfonds Wij Techniek beschikbaar. Bedrijven die beschikken over vakbekwame monteurs, die de examens behaald hebben, kunnen een certificering aanvragen. Zij moeten onder meer hun bedrijfsproces goed regelen.

Nog vragen?

Bekijk op de website van Techniek Nederland de antwoorden op de veelgestelde vragen over onder meer certificering, vakbekwaamheid en bijscholing, handhaving, communicatie en ondersteuning.

Deel deze pagina

Een initiatief van

Logo CNV VakmensenLogo FNV MetaalLogo NVKLLogo Techniek NederlandLogo WijTechniek