Hoe krijg ik de CO-vrij pas in mijn Vakpaspoort?
Een vakmens heeft recht op de CO-vrij pas in zijn/haar Vakpaspoort als hij/zij beschikt over één van onderstaande certificaten;
- Eerste monteur service en onderhoud
- Monteur service en onderhoud
- Monteur werktuigkundige installaties
- Eerste monteur werktuigkundige installatie
- Monteur werktuigkundige installatie & service en onderhoud
- Eerste monteur werktuigkundige installatie & service en onderhoud
- Gas - Installateur Haarden, Kachels en Rookkanalen NHK
Daarnaast moet het vakbedrijf waarvoor je werkt een geldige bedrijfscertificering hebben (BRL6000-25, BRL K25000 of NHK CBS).
Zie je de CO-vrij pas niet in je app? Maar heb je volgens jou wel het juiste certificaat én een werkrelatie met een vakbedrijf die het juiste bedrijfskwalificatie heeft? Neem dan contact op met onze helpdesk via de mail: helpdesk@centraalregistertechniek.nl of bel: 026 203 06 25.

CO-vrij pas in het Vakpaspoort
Alleen als je de juiste certificaten in huis hebt, kun je je CO-vrij pas terugvinden in je Vakpaspoort. Met de CO-vrij pas kun je eenvoudig en snel aantonen dat je gecertificeerd bent om installatie en onderhoud voor onder andere cv-ketels te mogen uitvoeren. Vanaf 1 april 2023 moet je conform de wet gecertificeerd zijn om te werken met gasverbrandingsinstallaties. Je zult merken dat opdrachtgevers (zakelijk/particulier) dit vanaf nu steeds vaker gaan controleren.

CO-vrij pas voor vakbedrijven
Vakbedrijven met de juiste bedrijfskwalificaties krijgen in het Centraal Register Techniek automatisch een CO-vrij bewijs. Deze is ook zichtbaar op jouw bedrijfspagina in onze zoekfunctie 'Vind je vakbedrijf', onder 'Kwalificaties'. Opdrachtgevers (particulier of zakelijk) kunnen nu in hun zoekopdracht ook filteren op 'CO vrij'. Alleen vakbedrijven met het CO-vrij bewijs worden dan gevonden.
Werkrelatie via het Vakpaspoort
Voor vakmensen is het handig om een werkrelatie te hebben met hun werkgever. Zo kunnen zij zich met het Vakpaspoort identificeren én aantonen dat zij voor een bepaald bedrijf werken. Bovendien krijgen zij de CO-vrij pas in hun Vakpaspoort als zij een werkrelatie hebben met een vakbedrijf dat hiervoor de juiste bedrijfskwalificatie heeft. De werknemer initieert het leggen van de werkrelatie vanuit het Vakpaspoort, maar de werkgever moet deze bevestigen vanuit de webapplicatie 'Inloggen vakbedrijven'.
Werk je hier nog niet mee? Lees dan hoe dit werkt (met stappenplan), zodat je de werkrelaties met jouw werknemers kunt bevestigen.
Een bedrijf heeft recht op het 'CO-vrij' logo, als het minimaal één van de volgende registraties heeft:
- Conformiteitsbeoordelingsschema NHK CBS
- BRL K25000
- BRL6000-25 (of een subvariant)
- Het vakbedrijf staat ingeschreven in het register Gasverbrandingsinstallaties
Wettelijke certificering van cv-installateurs gaat in op 1 april 2023
Monteurs die werkzaamheden aan cv-ketels verrichten moeten hun vakbekwaamheid toetsen. Er is een online zelftoets waarmee monteurs -op vrijwillige basis- een eerste indicatie kunnen krijgen van hun vakbekwaamheid. Alle monteurs moeten zowel een theorie- als een praktijkexamen afleggen. Monteurs die niet voldoende vakbekwaam zijn, moeten zich laten bijscholen. Voor werkgevers die afdragen aan het scholingsfonds is subsidie van opleidingsfonds Wij Techniek beschikbaar. Bedrijven die beschikken over vakbekwame monteurs, die de examens behaald hebben, kunnen een certificering aanvragen. Zij moeten onder meer hun bedrijfsproces goed regelen.
Nog vragen?
Bekijk op de website van Techniek Nederland de antwoorden op de veelgestelde vragen over onder meer certificering, vakbekwaamheid en bijscholing, handhaving, communicatie en ondersteuning.