Het vinden van een energieadviseur

Als je je huis verkoopt, dan moet je aan de koper laten zien welk energielabel jouw woning heeft. Doe je dat niet, dan kun je een boete krijgen. Jouw energieadviseur bepaalt de prijs van het energielabel.

Je kunt een adviseur vinden in ons EP-register. In dit register staan alle namen van gecertificeerde bedrijven en gekwalificeerde vakmensen en adviseurs die een energielabel mogen afgeven. Maar niet alle bedrijven bieden deze dienstverlening aan particulieren. Het kan dus zijn dat je meerdere bedrijven moet benaderen voordat je een bedrijf vindt die voor jouw huis een energielabel kan afgeven.

Wij hebben alle bedrijven die in ons register staan gemaild om hun gegevens te controleren én om aan te geven of zij in ons register opgenomen willen worden en op welke wijze. Nadat we de gegevens in het register naar aanleiding hiervan hebben aangepast, gaan we ervan uit dat organisaties die gevonden worden, de dienst ook daadwerkelijk leveren.

Het vaststellen van het energielabel gaat in vijf stappen:
  • Je zoekt een energieadviseur in ons EP-register.
  • De energieadviseur komt bij je langs om de kenmerken van je huis vast te stellen. Het bezoek duurt 1,5 tot 2 uur, afhankelijk van hoe makkelijk of moeilijk de kenmerken te vinden zijn.
  • De energieadviseur registreert het energielabel in de database EP-online.
  • Je ontvangt van de adviseur een afschrift (pdf) van het label.
  • Het label is 10 jaar geldig. Op Zoek je energielabel is het geregistreerde label terug te vinden, samen met de datum tot wanneer het label geldig is.

Lees meer op Verkopers en energielabel.

Deel deze pagina

Een initiatief van

Logo CNV VakmensenLogo FNV MetaalLogo NVKLLogo Techniek NederlandLogo WijTechniek