Check je vakspecialist

Via 'Check je vakspecialist' kan de vakspecialist de QR-code scannen met zijn app 'Vakpaspoort Techniek'. Zo check jij in het Centraal Register Techniek of dat jouw vakspecialist over de juiste certificaten beschikt. Want jij wilt toch ook dat de klus veilig en goed wordt uitgevoerd?

Ga naar de website van het Centraal Register Techniek en klik op de homepage op de knop ‘Check je vakspecialist’.

Jouw vakspecialist scant de QR-code die je hebt opgehaald met zijn Vakpaspoort (app). Hij of zij kiest zelf welk certificaat er gedeeld wordt met jou als opdrachtgever.

Op jouw scherm verschijnen de gegevens van jouw vakspecialist en het certificaat dat op zijn of haar naam staat. Zo kan jij zien of dat jouw vakspecialist gekwalifeerd is om de opdracht goed en veilig uit te voeren.

Is het verplicht om mijn vakspecialist te controleren of dat hij/zij vakbekwaam is?

Nee, als opdrachtgever ben je niet verplicht om te controleren of dat je vakspecialist gecertificeerd is voor het uitvoeren van de opdracht. De eindverantwoordelijkheid ligt bij het vakbedrijf en de vakspecialist zelf. Het is alleen wel verstandig om dit te doen!

Vanaf 1 januari 2023 staat in de wettelijke certificeringsregeling bijvoorbeeld dat alléén gecertificeerde installatiebedrijven met vakbekwame medewerkers nog werkzaamheden aan gasverbrandingsinstallaties mogen uitvoeren. Bedrijven die niet beschikken over deze certificering zijn straks in overtreding. Gemeenten zijn verantwoordelijk voor controle. Bij het ontbreken van een certificaat kan de gemeente zowel de installateur als de opdrachtgever (consument en zakelijke opdrachtgever) een dwangsom opleggen.

Bewijs van Vakbekwaamheid

In ons register staan alleen vakspecialisten die werken in de installatietechniek en die hun 'Bewijs van Vakbekwaamheid' hebben behaald. Hiervoor heeft de vakspecialist een (geaccrediteerd) examen succesvol afgelegd. Een 'Bewijs van Vakbekwaamheid' toont dus aan dat de vakspecialist voldoende kennis en vaardigheden heeft in een specifiek vakgebied.

Als consument of bedrijf kun je een vakspecialist altijd om zijn 'Bewijs van Vakbekwaamheid' vragen. Wel zo vertrouwd vooraf aan de klus!

Hoe kan ik controleren of mijn vakspecialist ook echt de persoon in kwestie is?

Naast het ophalen de gegevens via de QR-code, kun je eventueel ook nog zijn of haar ID vragen om de gegevens te controleren.

Vragen?

Loop je ergens tegenaan of heb je andere vragen? Kijk dan eerst bij onze antwoorden op de veelgestelde vragen.

Staat je vraag er niet bij, dan kun je je vraag ook stellen aan onze helpdesk. Of klik op onderstaande link(s):

Deel deze pagina

Een initiatief van

Logo CNV VakmensenLogo FNV MetaalLogo NVKLLogo Techniek NederlandLogo WijTechniek