Wat is een eWallet?

Je kunt een eWallet zien als een virtuele versie van je portemonnee. In plaats van het fysiek bewaren van je pasjes worden de gegevens op een digitaal gecontroleerd platform opgeslagen. Met de gratis eWallet van het Centraal Register Techniek kun je straks ook al je initiële en post initiële diploma's, certificaten en erkenningen verzamelen. Zo kan elk vakmens in de (installatie)techniek snel en eenvoudig zijn 'bewijs van vakmanscha' aantonen.

Daarnaast kan een vakmens ook zijn/haar paspoort of rijbewijs toevoegen aan de eWallet, zo kan de vakmens zich snel identificeren. En in combinatie met behaalde kwalificaties kan de vakmens met de eWallet snel toegang krijgen tot een bouwplaats, of inloggen bij bepaalde services en/of opleiders.

Eén van de belangrijkste bijdragen aan de groei van digitale eWallets is de acceptatie en gebruik onder de jongere generatie. Doordat deze groep opgroeit in een meer technisch onderlegde wereld, stellen ze de voordelen van deze makkelijke vorm van betalen en identificeren als de norm.

Wat is het voordeel van het Vakpaspoort als eWallet?

Specifiek voor vakmensen biedt de app van het Centraal Register Techniek een feed met informatie om bij te blijven betreffende nieuws, opleidingen en nieuwe of wijzigingen in kwalificerende regelingen. Dit ondersteunt de doelstelling van 'Leven Lang Leren'.

De eWallet van het Centraal Register Techniek biedt ook gemak. Al jouw gegevens, certificaten, diploma's, erkenningen en andere documenten staan op één plek bij elkaar en je kan deze eenvoudig, snel en betrouwbaar delen. De eWallet biedt ook controle. Jij voert immers zelf de regie op alle gegevens en documenten in je eWallet. Je ziet precies wat er gebeurt, in één bekende en vertrouwde omgeving en je kunt gegevens zelf controleren voordat je ze deelt.

De voordelen zijn er niet alleen voor burgers in hun privéleven, maar ook voor de zakelijke markt. Met een eWallet kan een vakmens snel bewijzen een vakbedrijf te vertegenwoordigen, en namens het vakbedrijf het werk uit te voeren. Ook kan een opdrachtgever (zakelijk of particulier) snel checken via de eWallet of de vakmens op de stoep bevoegd is om de opdracht kundig en veilig uit te voeren.

Hoe veilig is een eWallet?

Identiteitsdocumenten worden momenteel toegevoegd middels de NFC chip op de telefoon. Deze worden enkel op het apparaat zelf opgeslagen, dus niet op een server. Ook ondersteunt de app 'Verifiable Credentials' voor het toevoegen en delen van de diploma's, kwalificaties of identiteitsdocumenten. Verifiable Credentials geven jou als vakmens eigenaarschap over je eigen data, en controle over wie deze kan of mag inzien.

Voor dienstverlenende partijen, bedrijven en overheidsorganisaties is de eWallet van grote waarde. Zij kunnen vertrouwen op de identificatiefunctie, de gewaarmerkte gegevens en de digitale handtekeningen die van de eWallet afkomstig zijn.

Deel deze pagina

Een initiatief van

Logo CNV VakmensenLogo FNV MetaalLogo NVKLLogo Techniek NederlandLogo WijTechniek