Wij luisteren niet…

Blog
28-03-2021

Wij luisteren niet...

Wanneer zijn gebruikers blij met een ICT applicatie of dienst die we opleveren? Bij mij komt direct een uitspraak van Henry Ford naar boven die zegt: Als ik mensen had gevraagd wat ze wilden, dan zouden ze snellere paarden hebben gezegd. Ik denk dat dit prima het dilemma beschrijft dat wij en ook andere ICT en dienstenprojecten hebben.

De opdrachtgever vraagt een sneller paard, maar wil misschien eigenlijk wel verrast worden door een auto. Voor het CRT denk ik dat hetzelfde speelt. Als wij opleveren wat ons gevraagd wordt, zal iedereen dat best knap en mooi vinden, maar of het actief gebruikt gaat worden, vraag ik me af. Ik denk dat veel mensen zoiets hebben als ‘Is dit het nou?’ En ja, dat is dan waar je om gevraagd hebt. Dus hoe gaan we dan naast een sneller paard toch een auto krijgen? Hoe kun je om iets vragen dat nog niet bestaat?

"Ik leef mee met de deelnemers aan onze werksessies, die liever concreter aan de slag hadden gewild."

Otto Scharmer biedt met zijn U-theorie een oplossing. Om ideeën voor innovatie te krijgen, kun je niet rechtstreeks van a naar b. Je moet eerst afdalen in een U-bocht, waardoor je loskomt van je eigen vooringenomen gedachten. Zo hebben wij ook geprobeerd onze werkconferenties in te richten. We hebben het onze deelnemers afgelopen keer niet makkelijk gemaakt door met een ‘Platform Design Toolkit’ te gaan werken (zie ook mijn vorige blog). In plaats van rechtstreeks over functionaliteit te gaan praten, hebben we eerst onderzocht wat de interacties zijn die gebruikers op ons platform hebben met elkaar. Ik leef enorm mee met een aantal deelnemers die liever concreter aan de slag hadden gewild. Maar ik ben ervan overtuigd dat als we ons eerst verdiepen in wat gebruikers doen, dat meer ingang biedt tot goede resultaten. Zowel om snellere paarden te krijgen als gave auto’s te bedenken.

Deel deze pagina

Word nu ook persoonlijk lid van onze community

Vanaf december 2020 krijg je als deelnemer van onze community vier keer per jaar: Uitgebreide updates met veel achtergrondinformatie, informatie over deelname aan werkgroepen, thematische aandacht voor uitgelichte onderwerpen, mogelijkheid deel te nemen aan discussies, uitnodigingen voor evenementen en bijeenkomsten en straks ook toegang tot onze online leeromgeving. Wil je dit niet missen? Meld je dan nu aan.

Je kunt je op elk moment uitschrijven via de link in onze nieuwsbrief. Lees onze privacyverklaring om meer te weten over uw privacyrechten.

Wij gebruiken Sendinblue als ons marketing platform. Bij het indienen van dit formulier, ga je akkoord dat de verstrekte informatie zal worden overgedragen aan Sendinblue voor verwerking in overeenstemming met hun gebruiksvoorwaarden

Een initiatief van

Logo CNV VakmensenLogo FNV MetaalLogo NVKLLogo Techniek NederlandLogo WijTechniek