Verifiable credentials: de toekomst van identiteit en vertrouwen

Blog
13-11-2023

Blog Marcel van Lieshout

Verifiable Credentials: De Toekomst van Identiteit en Vertrouwen

Het Centraal Register Techniek wil klaar zijn voor de toekomst. De ontwikkelingen volgen elkaar in rap tempo op. En we kunnen in de installatietechniek niet achterblijven. In ons digitale tijdperk, waarin bijna alles online gebeurt, wordt het steeds belangrijker om te kunnen vertrouwen op de identiteit van mensen en organisaties. Maar hoe kunnen we er zeker van zijn dat de informatie die we online tegenkomen ook daadwerkelijk klopt? Hier komt de opkomst van verifiable credentials om de hoek kijken, en het lijkt erop dat dit de toekomst is waar we niet meer omheen kunnen.

Daarom onderzoeken we al enige tijd hoe we verifiable credentials kunnen inzetten om de sector met het register verder te ondersteunen met digitalisering.

Wat zijn Verifiable Credentials?

Verifiable credentials zijn digitale bewijzen van informatie die zijn uitgegeven door een betrouwbare bron, zoals een overheidsinstantie, onderwijsinstelling of werkgever. Deze digitale bewijzen bevatten gegevens over identiteit, vaardigheden, lidmaatschappen of andere attributen van een persoon of organisatie. Wat ze revolutionair maakt, is dat ze veilig en betrouwbaar zijn dankzij cryptografische handtekeningen.

 

In ons digitale tijdperkwordt het steeds belangrijker om te kunnen vertrouwen op de identiteit van mensen en organisaties.
Marcel van Lieshout
Waarom zijn Verifiable Credentials de Toekomst?
  • Betrouwbaarheid en Veiligheid: Traditionele papieren documenten kunnen worden vervalst, maar verifiable credentials maken gebruik van geavanceerde cryptografie, waardoor ze vrijwel onmogelijk te manipuleren zijn. Dit verhoogt het vertrouwen in online interacties.
  • Privacy en Controle: Met verifiable credentials hebben individuen controle over hun eigen gegevens. Ze kunnen selectief bepalen welke informatie ze delen, zonder hun volledige identiteit prijs te geven. Dit bevordert privacy en geeft mensen meer zeggenschap over hun digitale gegevens.
  • Efficiëntie: Verifiable credentials vereenvoudigen het proces van het delen van informatie. In plaats van het invullen van eindeloze formulieren kunnen mensen simpelweg hun digitale credential delen, wat tijd bespaart en de bureaucratie vermindert.
  • Toepassingen in Diverse Sectoren: Verifiable credentials vinden toepassing in verschillende sectoren zoals onderwijs, gezondheidszorg, financiën en overheid. Van diploma's tot medische dossiers, van banktransacties tot identiteitsbewijzen, verifiable credentials zijn veelzijdig en relevant voor bijna elke vorm van digitale interactie.
Conclusie: Een Noodzakelijke Stap naar de Toekomst

In een wereld waarin digitale interacties de norm zijn geworden, zijn verifiable credentials een noodzakelijke stap naar de toekomst. Ze bieden een veilige, betrouwbare en efficiënte manier om identiteit te verifiëren en informatie te delen. Met de opkomst van deze technologie kunnen we straks niet meer om de voordelen heen. Verifiable credentials zullen niet alleen het vertrouwen in online communicatie vergroten, maar ook de manier waarop we omgaan met persoonlijke gegevens revolutioneren. Het is een spannende ontwikkeling die onze digitale wereld veiliger en gebruiksvriendelijker zal maken.

Wat vind jij? Is het goed dat het Centraal Register Techniek deze stap zet of zet je je vraagtekens hierbij? En zo ja, waarom? We zijn benieuwd naar jouw mening.

Deel deze pagina

Wil jij ook onze nieuwsbrief ontvangen?

Blijf ook op de hoogte van het laatste nieuws uit de sector en ontvang achtergrondinformatie over deelname aan evenementen en bijeenkomsten van het Centraal Register Techniek. Mis niets en meld je aan.

Je kunt je op elk moment uitschrijven via de link in onze nieuwsbrief. Lees onze privacyverklaring om meer te weten over uw privacyrechten.

Wij gebruiken Sendinblue als ons marketing platform. Bij het indienen van dit formulier, ga je akkoord dat de verstrekte informatie zal worden overgedragen aan Sendinblue voor verwerking in overeenstemming met hun gebruiksvoorwaarden

Een initiatief van

Logo CNV VakmensenLogo FNV MetaalLogo NVKLLogo Techniek NederlandLogo WijTechniek