Register en Vakpaspoort vergemakkelijken naleving Gasketelwet

Nieuwsbericht
30-09-2020

Op 1 oktober 2020 treedt het wettelijk stelsel voor werkzaamheden aan gasverbrandingsinstallaties in werking. Vanaf 1 april 2022 is het verplicht voor monteurs om een Bewijs van Vakmanschap Koolmonoxide te hebben, zodat ze met kennis van zaken en veilig kunnen werken. De Stichting Centraal Register Techniek (CRT) is er klaar voor om er samen met Vakmanschap CO voor te zorgen dat monteurs hun vakbekwaamheid kunnen aantonen via het register en de app Vakmanschap Techniek.

De wettelijke regeling voor CO-certificering is een goede zaak, vindt het CRT, want of een monteur nou een gasverbrandingsinstallatie installeert, repareert, onderhoudt of in bedrijf stelt: veiligheid gaat boven alles. Veilig werken kan alleen maar als je precies weet wat je doet. De CO-certificering, een Bewijs van Vakmanschap Koolmonoxide, toont aan dat de vakspecialist hiervoor is opgeleid.

Wat is de rol van het CRT?

Het CRT zet zich in om alle erkenningen, certificeringen en bewijzen van bekwaamheid van bedrijven en vakmensen in de installatietechniek te verzamelen in één centraal kwaliteitsregister. Hiermee wil het CRT certificerende instellingen, schemabeheerders en installatiebedrijven faciliteren in de naleving van wetten zoals de Gasketelwet en administratieve rompslomp zoveel mogelijk wegnemen.
Het register is een initiatief van werkgevers- en werknemersorganisaties. Aan het register werken Techniek Nederland en NVKL, CNV vakmensen en FNV Metaal en Wij Techniek samen en wordt daarmee breed gedragen door de sector.

App Vakpaspoort Techniek

Het Vakpaspoort is onderdeel van het kwaliteitsregister. De eerste versie van de app is in juli opgeleverd en beschikbaar via Google Play en de Appstore. Hierin staan alle certificaten van de vakspecialisten die mogen werken aan gastoestellen. Heb je het certificaat nog niet: kijk dan op Vakmanschapco.nl. Zodra vakbedrijven hun eigen erkenning hiervoor hebben, zullen die ook te vinden zijn in het Centraal Register Techniek. Met de app kunnen de vakspecialisten hun opdrachtgevers op locatie laten zien dat hun kennis en vakmanschap up-to-date zijn. Die legitimatie is een verplichting vanuit de gasketelwet. Door zo veel mogelijk certificaattypes en diploma’s aan te sluiten en hun data in het register op te nemen, doen we er alles aan om het Vakpaspoort maximaal van nut te maken.

Unieke identificatie en legitimatie

Veel bedrijven werken al met pasjes, maar het CRT gaat een stap verder: de digitale check van de legitimatie. Door de unieke identificatie (met je bankgegevens via iDIN) kunnen vakmensen zich veilig en betrouwbaar legitimeren. Voor installatiebedrijven en opdrachtgevers wordt het daardoor gemakkelijker om te controleren of een monteur vakbekwaam is.

Als vakmensen het examen Vakmanschap CO hebben afgelegd, komen de ‘Bewijzen van vakmanschap’ automatisch in het register te staan. Net als bedrijven die gecertificeerd zijn. Ze hoeven daar zelf niets voor te doen. Wij krijgen de data rechtstreeks van de aangesloten opleiders, schemabeheerders en certificerende instellingen. Ook als kennis weer is opgefrist en certificaten zijn verlengd, zetten wij dat door in het systeem. Zo krijg je ook automatisch bericht als je certificaat bijna verlopen of niet meer geldig is.

Wat betekent de wettelijke regeling voor vakbedrijven?

Installatiebedrijven tot 1 april 2022 de tijd om zich voor te bereiden. Techniek Nederland heeft zich ingezet voor een certificeringsregeling en helpen de ondernemers graag om te voldoen aan de certificeringseisen met onder andere een model CO-kwaliteitshandboek. Bedrijven die na 1 april 2022 zonder het CO-certificaat werken aan cv-ketels, geisers en gashaarden, zijn in overtreding.

Heb je vragen over het register en het Vakpaspoort Techniek? Neem dan contact op met onze Helpdesk via telefoonnummer: 026 – 203 06 25 of e-mail: helpdesk@centraalregistertechniek.nl.

Deel deze pagina

Word nu ook persoonlijk lid van onze community

Vanaf december 2020 krijg je als deelnemer van onze community vier keer per jaar: Uitgebreide updates met veel achtergrondinformatie, informatie over deelname aan werkgroepen, thematische aandacht voor uitgelichte onderwerpen, mogelijkheid deel te nemen aan discussies, uitnodigingen voor evenementen en bijeenkomsten en straks ook toegang tot onze online leeromgeving. Wil je dit niet missen? Meld je dan nu aan.

Je kunt je op elk moment uitschrijven via de link in onze nieuwsbrief. Lees onze privacyverklaring om meer te weten over uw privacyrechten.

Wij gebruiken Sendinblue als ons marketing platform. Bij het indienen van dit formulier, ga je akkoord dat de verstrekte informatie zal worden overgedragen aan Sendinblue voor verwerking in overeenstemming met hun gebruiksvoorwaarden

Een initiatief van

Logo CNV VakmensenLogo FNV MetaalLogo NVKLLogo Techniek NederlandLogo WijTechniek