Persoonscertificaten F-gassen in het Vakpaspoort

Nieuwsbericht
20-02-2023

Persoonscertificaat F-gassen in het Vakpaspoort

Nu zijn ook de laatste F-gassen certificaten van STEK opgenomen in het Centraal Register Techniek. Iedereen kan dus vanaf nu zijn of haar eigen F-gassen certificaat toevoegen aan het Vakpaspoort. Het gaat hierbij om de certificaten van F-gassen categorie 1, F-gassen categorie 2, F-gassen categorie 3 en F-gassen categorie 4.

F-gassen of HFK’s zijn gefluoreerde broeikasgassen. F-gassen worden veel gebruikt in klimaatinstallaties en koelsystemen (zoals airconditioning en warmtepompen). De wettelijke verplichte f-gassen certificering is vastgelegd in de F-gassen verordening. Voor gebouwbeheerders en eigenaren van koel- en klimaatinstallaties kan dit grote gevolgen hebben. Lees meer over F-gassen opleidingen en persoonscertificering op de website van NVKL.

De F-gassenbedrijfscertificering BRL100 voor bedrijven, was al eerder in het register opgenomen.

Zo voeg je het F-gassen certificaat toe aan je Vakpaspoort
 • Open de app Vakpaspoort Techniek
  (als je deze nog niet hebt geïnstalleerd kun je dat doen via de Google Play Store of Apple Store).
 • Heb je je al geïdentificeerd (via iDIN of handmatig)? Zo niet, doe dit dan eerst. Na identificatie zie je direct een overzicht van jouw kwalificaties (die zijn opgenomen in ons register). Het F-gassen certificaat staat hier waarschijnlijk nog niet bij.
 • Kies voor ‘Toevoegen +’.
 • Klik op ‘Ik mis een kwalificatie’.
 • Selecteer de kwalificatie die je wilt toevoegen (F-gassen cat. 1, 2, 3 of 4).
 • Vul bij het examennummer het volledige en exacte registratie-, certificaat- of examennummer in dat op je document staat en klik op ‘versturen’.
  Bijvoorbeeld: STEK.23.12345-01.
 • Het F-gassencertificaat verschijnt vanzelf in je overzicht kwalificaties.
Kan iemand anders jouw examennummer gebruiken?

Het is niet mogelijk om het examennummer van iemand anders te gebruiken om een F-gassen certificaat aan je Vakpaspoort toe te voegen. Het examennummer wordt door het systeem gecombineerd met je persoonsgegevens. Als deze niet overeenkomen wordt het certificaat niet aan je Vakpaspoort toegevoegd.

Heb je vragen of opmerkingen?

Neem dan contact op met onze helpdesk via de mail: helpdesk@centraalregistertechniek.nl of bel: 026 203 06 25.

Wil je op de hoogte blijven van onze activiteiten? Stel dan een RSS feed in op onze nieuwspagina en volg ons op onze social media: LinkedIn, Twitter en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor de CRT community via het inschrijfformulier op de homepage.

Deel deze pagina

Wil jij ook onze nieuwsbrief ontvangen?

Blijf ook op de hoogte van het laatste nieuws uit de sector en ontvang achtergrondinformatie over deelname aan evenementen en bijeenkomsten van het Centraal Register Techniek. Mis niets en meld je aan.

Je kunt je op elk moment uitschrijven via de link in onze nieuwsbrief. Lees onze privacyverklaring om meer te weten over uw privacyrechten.

Wij gebruiken Sendinblue als ons marketing platform. Bij het indienen van dit formulier, ga je akkoord dat de verstrekte informatie zal worden overgedragen aan Sendinblue voor verwerking in overeenstemming met hun gebruiksvoorwaarden

Een initiatief van

Logo CNV VakmensenLogo FNV MetaalLogo NVKLLogo Techniek NederlandLogo WijTechniek