Hoe veilig is het Centraal Register Techniek?

Blog
04-12-2020

Ben je veilig als je op een eiland zit in een versterkt fort met veel wapens en voedsel? In de middeleeuwen best wel, vandaag de dag al lang niet meer.

De eerste vragen die we vaak krijgen over het Centraal Register Techniek zijn ‘Hoe zit het met de AVG?’ en ‘Is de data wel veilig?’ Ik zie een kwalificatieregister dan ook als een soort bank. Een digitale bank met in ons geval zowel persoons- als kwalificatiegegevens. En van een bank wil ik ook weten of mijn geld veilig is en mensen niet zomaar inzage krijgen in mijn bankgegevens.

Een bank is niet zoals vroeger: alleen een gebouw met een grote kluis. Een bank en geld gaan tegenwoordig veelal digitaal. Dit vereist ook een andere veiligheidsaanpak dan de boel als een fort versterken. Een beter uitgangspunt is ervan uit te gaan dat alle systemen wel een keer gekraakt zullen worden en dat criminelen en fraudeurs zich ook steeds meer ontwikkelen en inspelen op de nieuwste beveiligingen.

Ik ben gedragswetenschapper van huis uit. Veiligheid is voor mij dan ook niet alleen een technische of fysieke uitdaging. Het is ook een cultuur- en continu bewustwordingstraject. Zonder een gebruiksaanwijzing voor het hacken van het CRT te willen schrijven, wil ik wel een aantal dingen benoemen die wij doen om steeds voorop te blijven lopen met veiligheid.

"We hebben een stevig fort, maar laten ons regelmatig testen."

En ook bij dit onderwerp willen we het graag doen met onze samenwerkingspartners. Laten we elkaar opzoeken en leren van elkaar. Ik word graag uitgenodigd of nodig jullie uit te zien hoe we omgaan met veiligheid bij het CRT: m.vanlieshout@centraalregistertechniek.nl.

Overigens op de andere vraag die we vaak krijgen, die over de AVG, kom ik zeker nog terug.

Marcel van Lieshout

Deel deze pagina

Word nu ook persoonlijk lid van onze community

Vanaf december 2020 krijg je als deelnemer van onze community vier keer per jaar: Uitgebreide updates met veel achtergrondinformatie, informatie over deelname aan werkgroepen, thematische aandacht voor uitgelichte onderwerpen, mogelijkheid deel te nemen aan discussies, uitnodigingen voor evenementen en bijeenkomsten en straks ook toegang tot onze online leeromgeving. Wil je dit niet missen? Meld je dan nu aan.

Je kunt je op elk moment uitschrijven via de link in onze nieuwsbrief. Lees onze privacyverklaring om meer te weten over uw privacyrechten.

Wij gebruiken Sendinblue als ons marketing platform. Bij het indienen van dit formulier, ga je akkoord dat de verstrekte informatie zal worden overgedragen aan Sendinblue voor verwerking in overeenstemming met hun gebruiksvoorwaarden

Een initiatief van

Logo CNV VakmensenLogo FNV MetaalLogo NVKLLogo Techniek NederlandLogo WijTechniek