Een spannende eerste release

Blog
15-07-2020

Zo vlak voor de zomervakantie hebben we een paar mooie mijlpalen bereikt. Graag geef ik een kijkje in onze keuken hoe we dat hebben gedaan.

Het Centraal Register Techniek (CRT) bouwen we op een agile manier, met een scrumaanpak. Agile, en specifieker scrum, is een flexibele manier van werken in kleine teams in korte tijdspannes, zogenaamde sprints. Bij agile werken wordt continu feedback uit de omgeving gevraagd. Daarbij doet het team veel aan zelfreflectie. Aan het eind van elke sprint moet je iets (bruikbaars) klaar hebben en dat demonstreren. Dit gebeurt in de sprint review waar ook opdrachtgevers en andere stakeholders bij zijn. Bij het CRT werken we in sprints van drie weken en elke sprint komt er nieuwe functionaliteit bij. In de eerste ontwikkelfase werk je toe naar een minimal viable product (MVP). Zelf vind ik agile werken prikkelend.

Agile werken vind ik prikkelend

In de eerste twee weken van juli hebben wij ons MVP opgeleverd. Dit is de spannendste van alle opleveringen. Het is spannend omdat we daarmee laten zien dat we het register niet alleen op papier kunnen bedenken, maar ook werkelijk kunnen realiseren. Kunnen we ondanks alle uitdagingen en gecompliceerdheid een aantrekkelijk kwalificatieregister waarmaken? We hebben hard gewerkt, elkaar flink uitgedaagd en het is gelukt. In de eerste twee weken van juli hebben we zowel de eerste versie van het centraal register, onze app én onze website opgeleverd. Ik ben hier trots op. Voor mij is het ook een voorbeeld van een teamprestatie, we hebben het samen gedaan. En dan niet alleen met de CRT medewerkers, maar ook met enthousiaste betrokkenheid vanuit de sector. Dank jullie wel allemaal.

De oplevering is gelukt, mede dankzij de betrokkenheid vanuit de sector

Voor zover de ode aan agile werken en wat het heeft opgeleverd. Nu lijkt het net of we zo'n proces van de boeken hebben overgenomen en het meteen succesvol was.. Ook wij hebben ons leergeld moeten betalen en zullen dat in de toekomst waarschijnlijk nog vaker gaan doen. Ik wil twee lessen met jullie delen die wij als CRT geleerd hebben:

  1. Eigenaarschap is belangrijk in een agile aanpak. Het uitgangspunt is dat iedereen zich eigenaar moet voelen. Maar eigenaarschap komt niet zomaar en dat heb ik wat onderschat. Zelf heb ik een sterk beeld van wat het register moet worden en zijn. Ik heb ontdekt dat eigenaarschap bij een persoon pas ontstaat als hij of zij toegegroeid is naar dit beeld. De trigger voor mij dat iemand dat bereikt heeft, is als die persoon dit beeld kan uitdagen en met eigen woorden kan uitleggen. Dan kan een persoon het beeld ook verrijken met eigen expertise. 
  2. De tweede les komt deels voort uit de eerste. Hoewel het ICT component bij ons voorop staat, is het vooral goede interne en externe communicatie waardoor het CRT succesvol wordt. Dan bedoel ik goed luisteren en dat snappen. Net zo belangrijk is mensen tijdig betrekken bij ideeën en ontwikkelingen die we binnen en over het CRT hebben. Dat kost wel veel tijd. Zeker met de hoeveelheid betrokkenen om ons heen, de sectordynamiek en sectorwensen die er zijn én het feit dat we nog heel wat nuttige toepassingen met elkaar moeten gaan bedenken. Het is (voor mij) verleidelijk in een bubbel te werken en pas te communiceren als we iets uitgewerkt hebben. Dat is dan ook mijn valkuil. Juist het tijdig informatie delen en betrekken leidt tot een beter product. Soms ervaar ik de kritiek die ik onderweg hierbij hoor wel als lastig, maar ik ben er wel van overtuigd dat dit delen en communiceren de enige weg is om van het CRT een succes te maken.
Tijdig informatie delen en goed communiceren is de enige weg om van het CRT een succes te maken

Als je zelf goede ideeën hebt voor of over het Centraal Register Techniek hebt, mail me op m.vanlieshout@centraalregistertechniek.nl

Groet, Marcel

Deel deze pagina

Word nu ook persoonlijk lid van onze community

Vanaf december 2020 krijg je als deelnemer van onze community vier keer per jaar: Uitgebreide updates met veel achtergrondinformatie, informatie over deelname aan werkgroepen, thematische aandacht voor uitgelichte onderwerpen, mogelijkheid deel te nemen aan discussies, uitnodigingen voor evenementen en bijeenkomsten en straks ook toegang tot onze online leeromgeving. Wil je dit niet missen? Meld je dan nu aan.

Je kunt je op elk moment uitschrijven via de link in onze nieuwsbrief. Lees onze privacyverklaring om meer te weten over uw privacyrechten.

Wij gebruiken Sendinblue als ons marketing platform. Bij het indienen van dit formulier, ga je akkoord dat de verstrekte informatie zal worden overgedragen aan Sendinblue voor verwerking in overeenstemming met hun gebruiksvoorwaarden

Een initiatief van

Logo CNV VakmensenLogo FNV MetaalLogo NVKLLogo Techniek NederlandLogo WijTechniek