Certificaten F-gassen toegevoegd aan Centraal Register Techniek

Nieuwsbericht
07-11-2022

Certificaten F-gassen toegevoegd aan Centraal Register Techniek

Vanaf nu staan ook de bedrijfskwalificaties en de persoonscertificaten F-gassen in het Centraal Register Techniek.

Rondom koelinstallaties is er veel wet- en regelgeving van toepassing zoals onder andere de  F-gassen regelgeving. Wanneer je als installateur werkzaamheden uitvoert aan koelinstallaties dan ben je wettelijk verplicht aan de eisen te voldoen die zijn vastgelegd in de BRL100 en BRL200. Als bedrijf en als persoon moet je dus worden gecertificeerd. Heb je hier hulp bij nodig of heb je vragen, dan kun je terecht bij NVKL en Techniek Nederland.

Gecertificeerde bedrijven en personen zijn opgenomen in het f-gassenregister dat per 1 november 2022 door de overheid is ondergebracht bij het Centraal Register Techniek. Opdrachtgevers en handhavende instanties kunnen zo in dit register op een snelle en eenduidige manier zien of bedrijven en personen die werkzaamheden uitvoeren aan koelinstallaties over de juiste certificering beschikken.

Welke kwalificaties en certificaten zijn nieuw in het register?
 • BRL100 Bedrijfskwalificaties

Een klein aantal kwalificaties is nog geïmporteerd omdat we deze nog moeten omzetten naar onze standaarden. De bedrijfskwalificaties worden verstrekt door KIWA, ECH, SGS, Dekra en Bureau Veritas Industrial Services.

 • BRL200 Persoonscertificaten
  - F-gassen categorie 1
  - F-gassen categorie 2
  - F-gassen categorie 3
  - F-gassen categorie 4
  - Stationaire brandbeveiligingssystemen en brandblusapparaten
  - Terugwinnen hoogspanningsschakelaars
  - Terugwinnen mobiele airco’s

 De persoonscertificering verloopt via CIBV, PBNA, Bepect, Examenservices, STE of STEK.

Certificaat in het Vakpaspoort

Heb je je persoonscertificaat voor F-gassen behaald? Dan wordt deze niet altijd automatisch zichtbaar in het Vakpaspoort. Bijvoorbeeld door het ontbreken of afwijken van persoonsgegevens (bijvoorbeeld mailadres), waardoor er geen automatisch match is. We kunnen je certificaat wél handmatig koppelen. Een aanvraag hiervoor doe je via onze helpdesk (helpdesk@centraalregistertechniek.nl). We werken er hard aan om het mogelijk te maken via het invullen van je examennummer toch de kwalificatie automatisch te kunnen koppelen.     

Persoons- en bedrijfskwalificaties in het register

Op onze website vind je overzichten van persoons- en bedrijfskwalificaties die al in ons register zijn opgenomen. Staat je certificaat of kwalificatie hier niet bij? Meld dit dan bij je opleider of exameninstituut. Zo kun je ervoor zorgen dat jouw certificaat ook in het Vakpaspoort zichtbaar wordt of dat je als vakbedrijf met je kwalificaties vindbaar bent in onze zoekfunctie ‘Vind je vakbedrijf’.

Heb je vragen of opmerkingen?

Neem dan contact op met onze helpdesk via de mail: helpdesk@centraalregistertechniek.nl of bel: 026  203 06 25.

Wil je op de hoogte blijven van onze activiteiten? Stel dan een RSS feed in op onze nieuwspagina en volg ons op onze social media: LinkedIn, Twitter en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor de CRT community via het inschrijfformulier op de homepage.

Deel deze pagina

Wil jij ook onze nieuwsbrief ontvangen?

Blijf ook op de hoogte van het laatste nieuws uit de sector en ontvang achtergrondinformatie over deelname aan evenementen en bijeenkomsten van het Centraal Register Techniek. Mis niets en meld je aan.

Je kunt je op elk moment uitschrijven via de link in onze nieuwsbrief. Lees onze privacyverklaring om meer te weten over uw privacyrechten.

Wij gebruiken Sendinblue als ons marketing platform. Bij het indienen van dit formulier, ga je akkoord dat de verstrekte informatie zal worden overgedragen aan Sendinblue voor verwerking in overeenstemming met hun gebruiksvoorwaarden

Een initiatief van

Logo CNV VakmensenLogo FNV MetaalLogo NVKLLogo Techniek NederlandLogo WijTechniek